Duminică, 26 mai 2024, la sediul Primăriei Comunei Gorbănești, a avut loc, timp de 2 ore, un atelier vesel, pe final de primăvară, de art-terapie, adresat copiilor cu dizabilități din această comună, precum și familiilor lor.
Inspirați de bogăția de flori și explozia de culori a lunii mai, reprezentații Asociației Conexiuni pentru Comunitate Botoșani, au adus tolba de povești, tablouri pe pânză albă, vopseluri, pensule, creioane colorate, hârtie cartonată și buretată, decorațiuni, ingredientele pentru slime etc., precum și alte jocuri senzoriale și activități potrivite pentru copiii speciali.
17 copii (atât cu dizabilități, cât și frații și surorile acestora) alături de părinții lor, dar și reprezentați ai primăriei, s-au reunit în sala mare de activități de la sediul primăriei și au desenat, pictat, decupat, lipit…flori, confecționat buchețele vesele folosindu-se de bețe de înghețată, s-au jucat cu slime și mai ales, au creat frumoase tablouri înflorate (se pot admira în forografii).
Reamintim că atelierele de art-terapie derulate de Asociația Conexiuni pentru comunitate se desfăşoară, din anul 2021, în comunitățile rurale din județul Botoșani, în cadrul proiectului „Conectare prin culoare”.
Temele dezbătute în cadrul Școlii părinților: recunoașterea emoțiilor, inteligenta emoțională, nevoile psihologice ale copiilor cu dizabilități, dar și ale părinților, povești terapeutice.
De ce:
– pentru stabilirea unor relații de prietenie și întrajutorare între membrii comunității și cei ai asociației
– exprimarea toleranței și respectului față de persoanele cu dizabilități
– dezvoltarea unor atitudini pozitive între copii/tineri
– stimularea activităților de grup și de socializare, activități de timp liber și dezvoltare personală
– crearea sentimentului de apartenență la viața comunității, vizibilitatea și promovarea persoanelor cu dizabilități
– dezvoltarea colaborării și parteneriatului public – privat.
Atelierul este parte din Proiectul „Conectare prin culoare” derulat în comunele din județul Botoșani, cu sprijinul Fundației Pentru Comunitate Cluj și MOL România, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, 2023 – 2024 și presupune organizarea de ateliere creative/de art-terapie, exprimare emoțională și de informare/educație, oferite de o echipă multidisciplinară mobilă, voluntară, compusă din asistent social, psiholog și ergoterapeut, copiilor și tinerilor cu dizabilități din mediul rural, precum și familiilor lor.
Pagina de facebook a Asociației: https://www.facebook.com/conexiunipentrucomunitate